Fruity Cherry Heart
topbella

Wednesday, February 2, 2011

Melafazkan sememangnya lebih mudah......(~.~)

Assalamua'laikum kawan-kawan...

setelah penat fiqah merayap-rayap MySpace ke serata dunia blog nie untuk mencari idea...
nampaknya hanya kehampaan yang mengisi ruang kekosongan minda fiqah tatkala ini...
fiqah keblurran...!!! MySpace waaahh..tolong2...!!!
apa yang fiqah nak kongsikan kali nie yer..??MySpace haaa...back to da title...
"Melafazkan sememangnya lebih mudah...."
kawan-kawan setuju tak..??
sape setuju sila angkat tangan tinggi-tinggi Monkey

fiqah menulis entry kali nie sebenarnya rentetan peristiwa yang sering fiqah hadapi dalam dunia realiti fiqah sendiri...fiqah selalu dengar orang kata
"Experience is the best teacher because it give the trial first and the lesson afterwards"


sesungguhnya pengalaman yang mendewasakan kita dalam menempuh hidup yang penuh pancaroba nie...
tanpa pengalaman...kita takkan mampu untuk mengubah diri sendiri untuk menjadi insan yang lebih baik kan..??
MySpace ehem3...fiqah...back to da title plisss..!!!

ooppsss!!! terlencong pulak...ok...sebenarnya apa yang cuba fiqah nak sampaikan kali nie adalah mengenai MASALAH...(ait..masalah pulak..tadi pengalaman..ish3..) 
setiap masalah yang kita hadapi,kita perlu menitikberatkan beberapa persoalan asas

APA..?? - apa masalah yang sedang dihadapi..??
DIMANA..?? - dimana punca masalah tu...??
SIAPA..?? - siapa yang mampu membantu selesaikan masalah tu..??
BAGAIMANA..?? - bagaimana untuk atasi masalah tu..??

yaa..!! dan setiap masalah tu...lebih baik kalau dikongsi bersama rakan yang kita percayai...luahkan segala yang terbuku dihati supaya perasaan & jiwa akan kurang dibebani dengan masalah sendiri...
MySpace dan bagi fiqah sendiri...bagi sesiapa saja sahabat handai fiqah yang ingin berkongsi...fiqah mampu untuk menjadi seorang pendengar yang setia...juga sebagai seorang penasihat yang baik serta sebagai pemberi motivasi yang baik...

..::: NAMUN :::..
MySpace
macam mana pulak kalau fiqah sendiri yang hadapi masalah tu..??

adakah fiqah akan berkongsi...??
adakah fiqah akan mencari seorang pendengar yang setia..??
adakah fiqah mampu tangani masalah tu..??
adakah fiqah mampu untuk me'motivate'kan diri fiqah sendiri...??

SUSAHKAN..??

MySpace
jadi...itulah yang cuba fiqah sampaikan dalam entry fiqah kali nie...
MUDAH untuk kita melafazkan...MUDAH untuk kita menasihati orang lain...MUDAH jugak untuk kita menenangkan hati dan perasaan orang lain yang sedang gundah & kesedihan...MUDAH jugak untuk kita menjadi seorang motivator kepada orang lain...

...TAPI...

kalau diri kita sendiri yang menghadapi situasi dan kesukarannya...memang SUSAHKAN...?? sebab...apa yang dapat fiqah simpulkan kat sini berdasarkan pengalaman fiqah sendiri adalah

"Melafazkan sememangnya lebih mudah...."
berbanding menghadapi realiti nya...


wallahu'alam..sekadar pendapat peribadi fiqah...
~i'm myself~

13 comments:

zati embong said...

Betul!Setuju. O.o

Solehah said...

Memang begitu hakikatnya. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. rasanya peranan kawan sebagai penasihat dan motivator bertujuan nak bagi semangat kat kita.org yg tengah menanggung msalah ni kdg2 tak boleh fikir secara logik dan waras disebabkan dlm keadaan tetekan.jadi fungsi kawan yang x menghadapi masalah adalah memberi nasihat kpd kita dalam keadaan fikiran dia yang tenang..

Azuan said...

sebab tue seorang manusia perlukan sahabat yang boleh berkongsi segala rahsia...bukan seorang saje sahabat yg diperlukan..lagi ramai lagi bagus..hehee

Nadhirah-chan said...

setkan dalam kepala kita mampu . kalau asyik fikir tak mampu , tak mampu la jadinya . beban tu dugaan yg allah bagi . takkan lebih dari kemampuan kita manusia . insyaallah boleh :) dekatkan diri dgn allah :)

MDHAFiZ.NET said...

melafaz itu mudah.. lidah x bertulang..
Salam Ukhwh dr saya...
jemput ke blog nanti ya :)

fatihah azemi said...

bagi tihah la kan.nak melafaz sth tu susah but once i talk with somebody that i trust, benda yang susah nak dilafaz tiba2 jadi senang giler.keke ^^

AesyaZealous said...

setuju!! tp kdg2 jgn senang nak lafaz tp nnt diri yg merana T.T

zahidah dihaz said...

setuju...


New entry: Team Medical Dragon 2

Sephi Sephia said...

Salam Fiqah.

Akak setuju kerana menasihati itu kerana kita tidak menyelami. Barangkali selepas melalui, dan mendengar rintihan yang lain akan membuat kita jauh lebih matang dan tidak sekadar menasihati.

Kuatkan semangat walau apa jua melanda. Salam Maulidur Rasul.

farid fizi said...

setuju...hehe..:P

ïêmå å¢klê§ said...

dah angkat tangan..
nampak x??? nampak x???

Fiqah Alias said...

hehe... (^.^)

Aku Afzal said...

i'm a good listener and responder :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
i'm myself...