Fruity Cherry Heart
topbella

Friday, January 14, 2011

..::: Saya Pelajar IPG KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM :::..

Hai..!!! MySpaceAssalamu'alaikum semua kawan-kawan fiqah yang tersayang..
hari nie fiqah rasa excited pulak nak join segmen BPM nie...actually..dah lama fiqah tak join mana-mana segmen anjuran BPM nie...so...kali nie,fiqah nak join laa...

kali nie inCik AzmAn RosLan anjurkan segmen PELAJAR IPG pulak...

oleh sebab fiqah nie salah sorang student bakal guru yang cemerlang gemilang dan terbilang-bilang (ecece...kembang jap...) maka fiqah pon dengan duka suka citanya meng'join'kan diri dalam segmen nie...hehehe...nak jadi cikgu bukan senang tau..haaa...dah tu..keluar2 nanti nak kena ngajar kanak-kanak sunquick ribena pulak...haaaa...perghh...hik3...

aikk..?? panjang nyer intro....
ok3...back to da title...amboi fiqah...suker betol nak pusing sana pusing cni ehh...
bila ntah nak straight to da pointnyer..?? ish3...sirius2..!!

haa....fullamaaakk...comel2 plus ncem kiut miut jer bakal2 ustaz ustazah kelas fiqah nie kan..?? mana fiqah..?? ntah...'kecik sgt'...x nampak pulak...huhu..eh kawan2...ada yang berkenan tak..?? meh3...fiqah bleh ejasskan...huhu...
(perghh..bukan sekadar jd ustazah jer fiqah nie...nak jadi ejen cari jodoh pon buleh sgt aihh)

dah nama pon ustazah kan...maka for sure laa fiqah nie dalam kos yang berkaitan dengan Agama...tapi...bagi fiqah...kos fiqah nie memang sangat mencabar laaaa...nak tau sebab apa..??
sebab...fiqah kena kuasai TIGA bahasa sekaligus...haaa..perghh....juling jugak mata nie...
MySpaceait..?? kos ape pulak yang sampai juling tuh..??
actually fiqah dalam kursus PISMP cohort 5 Pendidikan Islam Pendidikan Rendah
(major Pengajian IsLam,minor English & Arabic)
so..insyaallah...biler fiqah posting nanti...fiqah akan diberi tanggungjawab untuk mengajar PENDIDIKAN ISLAM...mungkin jugak ENGLISH....dan boleh jadi jugak ARAB....

sepanjang fiqah tergolong dalam grup bakal2 guru nie...macam2 pengalaman yg fiqah dapat...
ada yang hepiMySpace rasa cam nak habaq kt seluruh pelosok dunia...
tapi still ada jugak yang sedih2 MySpace...rasa cam nak quit jer...

apa yang paling hepi bagi fiqah adalah perkenalan dengan rakan-rakan seperjuangan fiqah...muker2 19 orang (x termasuk fiqah) tu memang hari2 fiqah kena hadap dalam tempoh 5 tahun setengah pengajian fiqah kat cni...macam2 kerenah...mengumpat sama2..melahap sama2...tdo time lecture pon sama2...hik3...pendek kata...sume aktiviti yg dilakukan bersama memang syok...fiqah suker...!! hee~
alamak..!! sape skodeng fiqah tengah lena nie..?? kantoii..!! 
haa...tulaah aktiviti feveret fiqah kat klass..huhu...
camne nk jadi cikgu nie...!!! ish3...mujo pandai kaver...
(tapi tuu time fiqah sem1 jer...skrg tak wat gtu dh)

tapi...still ada pengalaman pahit kita bersama kan..??
 huhu...isk3...MySpacefiqah tak sanggup nak taip...ok3..lupakan yg pahit2..kita amik yang manis2 jer...
MySpace
seterusnya...jika diberi peluang...fiqah rasa fiqah akan membuat sedikit perubahan dalam sistem pendidikan di Malaysia nie...first of all...bagi fiqah...setiap ilmu yang diberi perlukan keberkatan kalo nak berjaya...jadi...bagi pendapat fiqah...lebih baik seandainya sebelum memulakan P&P,pelajar2 islam diWAJIBkan untuk membaca kitab suci Al-Quran dan berdoa...insyaallah...pelajaran yang diajar akan lebih berkat dan mudah diterima...

selain tu...bagi pendapat fiqah jugak...sistem pendidikan kini ada certain2 nya perlu dirombak sikitlaaa...sebagai contohnya...seharusnya bukan Pendidikan Seks yang diperkenalkan sebagai salah satu inisiatif untuk mengurangkan masalah gejala sosial kini...sebaliknya...pelajar2 harus diterapkan dengan Ilmu Tauhid yakni ilmu yang mendekatkan diri dengan Allah serta takut untuk melakukan sebarang maksiat...bertepatan dengan beberapa hadis...
"seseorang penzina takkan berzina jika ketika itu ada iman dalam dirinya...seseorang pencuri takkan mencuri jika pada ketika itu ada iman dalam dirinya...."

wallahu'alam...itu sekadar pandangan peribadi fiqah berdasarkan pemerhatian fiqah sendiri...
MySpace settle dah..!! jadi kawan-kawan IPG sekalian...korang2 dah join ke belum segmen nie...?? belum..?? laaahh...tunggu pe lagi..meh2...jom cepat ikut fiqah ke SINI...jom kita sama2 join segmen nie ehh...

~i'm myself~

46 comments:

بنت راحانا said...

saya jugak...saya pun pelajar IPG KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM..huhu
P1J mmg terbaik dan best..huhu..sayang kamu...

hikmah said...

hohohohoho........

Fiqah Alias said...

@بنت راحانا
hik3..PKK...luv u jugak syg..heee~

Fiqah Alias said...

@hikmah
ecece..hee~ oohh kembar ku..!! hehe..

Miss dorayAki said...

oowh fiqah budak nakal ek. cubit ckit! eiy3~ hehee jgn maraa~ btol tu. stju sgt3 dgn pndpat fiqah.

Fiqah Alias said...

@Miss dorayAki
heheh..mne ad fiqah budak nakal..heee~ ustazah nakal jer..ngee~ thanx ehh aki coz sudi stuju ngn pndangan fiqah tu..=)

dyg said...

wah...
berwawasan sungguh fiqah ni ye...
gud2..keep it up!
:) :)

Shag said...

Woah~ Shag tak boleh join lak segmen baru kat BPM ni. Uhuhuhu. Sedih je :P

Entri terbaru Shag : Fibroid Kandungan. Bahaya atau tidak?

Fiqah Alias said...

@dyg
hehe...segan plak fiqah dyg ckp gtu..huhu...=)

Fiqah Alias said...

@Shag
loohhh..xper3..nnt shag join segmen yg lps2 nie yer..huhu..jgn cdih2 shag...

Attoae said...

nk join gak la.
salam kenal from ipg bangi.
tp i junior jek la, sem3 pp.
lambat nye nak p0sting. huhuk.

Fiqah Alias said...

@Attoae
hehe..meh3..jom2 ikut fiqah join segmen nie ehh...bleh same2 kte berkenalan..huhu..xper3..lmbt ag posting pon xper..sabar3..hehe..

jelah said...

kalo join segmen ni dpat aper?

nelly said...

rajinnya join yer

Fiqah Alias said...

@jelah
urmm..?? dpt ape ehh..?? xde dpt ape pon..juz suke2 je kte join segmen nie..=) xnk join..?? jomla join jugak..

Fiqah Alias said...

@nelly
huhu...sajer je suker2..fiqah dh kering idea sebenonye nk update blog nie..huhu..=)

manna_salwa said...

salam,
:) same kan..
masyeh sis singgah blog sy.
:)
majulah blogger IPSAH utk negara..
(^_^)

Fiqah Alias said...

@manna_salwa
hehe..insyaallah..majulah blogger IPSAH jugak..=) thanx ehh sbb sudi jenguk blog fiqah nie..(^.^)

نورّالعينِ said...

yea!!!saya budak IPG..SUKANYAAAAA...huhuhusaja nak wat kacau skit..

Fiqah Alias said...

@نورّالعينِ
heee~ awk pon pelajar IPG jugak ehh..hehe..x sangka kte sekelas ehh..hik3..=)

Tieka Nadira said...

tieka pon pelajar ipg jugak! sama ngan attoe.. IPG bangi.. ngeh3~

Fadzli Amir said...

Woooo......hehehehehee...bukan student IGP.....sorry la tumpang lalu....

GaDiS OGi' JoRo' said...

fyqa da join segmen ni!
slmt bknalan! hihi :D

Nurulezzah said...

bakal ustazah, nanti anak murid akan datang mesti baik baik kan :)

MinEs ErNa said...

salam ziarah :)

Fiqah Alias said...

@Tieka Nadira
owh..hehe..jom2 tieka join segmen nie jugak..=)

Fiqah Alias said...

@Fadzli Amir
hik3..jemput2 lalu laaa...hehehe..(^.~) fiqah sentiasa sudi utk menerima laluan sume org..

Fiqah Alias said...

@GaDiS OGi' JoRo'
slamat berkenalan jugak dear..=)

Fiqah Alias said...

@Nurulezzah
insyaallah..harapnya gtu laa..sbb seorg guru or pendidik nie adalah sbg seorg murabbi..bkn ustazah jer..tp sume cikgu2 adalah pendidik..=)

Fiqah Alias said...

@MinEs ErNa
salam ziarah kembali..=) thanx sudi jenguk fiqah..

NICK IRFAN said...

wah! bakal ustazah la fiqah ni ye? tahniah!!! :)

Fiqah Alias said...

@NICK IRFAN
thanx..=) insyaallah fiqah nie bakal ustazah...

JIJI YU said...

muehhe..ustazah2 saye ni ustad..eheh

Fiqah Alias said...

@JIJI YU
hehe...yeke nie..?? penuh makne jer gelak tuh..huu~ =)

Aretikz said...

Teruskan usaha wahai bakal cikgu.. hehe..

Fiqah Alias said...

@Aretikz
hehe..thanx ehh sbb bg smgt kt fiqah..=)

mie said...

bakal cikgu rupanya..
hehehehee

Fiqah Alias said...

@mie
ehh..sakannyer gelak yer..=) hehe...

:Cikgu Akim: said...

salam pendidik,,saya bakal guru sains pertanian dan biology UPSI...

semoga dipermudahkan segalanya..
tolong vote Cikgu Akim

http://loqkimagri.blogspot.com/2011/01/minta-jasa-baik-anda-untuk-vote-cikgu.html

Fiqah Alias said...

@:Cikgu Akim:
ye insyaallah..moga urusan kita sbg murabbi kelak akn dipermudah oleh Allah..=)

za petrelli said...

saye pelajar ipg kampus perempuan melayu

ok. vote2

Fiqah Alias said...

@za petrelli
heee~ slamat berkenalan cikgu..=) hehe..vote3..hik3..

HiJaBViOLet said...

salam..bakal cikgu jgak kat sini..hai!! IPG KSAH jugak..:-)

Fiqah Alias said...

@HiJaBViOLet
eh...se IPG kte ehh..huhu..slamat berkenalan..=)

Aisyah Thaqif said...

selamat menjadi murabbi yaa ~ ^^

farid fizi said...

hehee..smoga jadi guru yg berdedikasi ye..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
i'm myself...