Fruity Cherry Heart
topbella

Friday, January 14, 2011

Mungkin YA...Mungkin TIDAK...!!!

Assalamu'alaikum semua rakan-rakan...
setelah agak lama fiqah menyepi akibat ke'busy'an yang agak melampau...
akhirnya...fiqah kembali dengan membawa seribu satu persoalan untuk dikongsikan bersama....
MySpace
Mungkinkah YA...mungkinkah juga TIDAK...??

apa yang YA dan apa pulak yang TIDAK nya kali nie yer..?? 

"apa pendapat anda tentang ketamadunan dunia dalam erti kata yang sebenarnya...??? adakah kita sebagai rakyat Malaysia ini sudah layak dikategorikan sebagai rakyat yang bertamadun...???"

dan jawapan yang sering diberikan sudah pastinya sama ada 
"YA atau TIDAK..."

begitu juga dengan fiqah...dah nama pon manusia kan...memang kompemla akan mudah terpengaruh dengan surrounding environment...kalau suara majoriti jawab YA...kita pon akan turut sama jawab YA...dan begitu juga sebaliknya...tup tup bila jawapan kita tu diprovokasi kan oleh segelintir pihak...keputusan serta pegangan kita mula goyah dan rapuh bagai lalang ditiup angin...kalo sebelum nie kita jawab YA...setelah diprovok sikit....terus tukar jawab TIDAK....

persoalannya kini...wajarkah itu yang berlaku..?? 
sejauh manakah keyakinan kita terhadap pandangan yang telah kita utarakan..??
sebagai seorang pemimpin dan khalifah di muka bumi Allah nie...wajarkah segala pendirian serta pendapat kita dengan mudahnya disangkal begitu sahaja..?? dan salahkan untuk kita menerima pandangan orang lain..??

MySpace jadi...
apa yang cuba fiqah sampaikan adalah...setiap manusia mempunyai pandangan mereka sendiri...setiap pandangan mereka tersebut sebenarnya berteraskan serta berlandaskan beberapa perspektif yang berbeza depends on individu tu sendiri...

oleh sebab tu laaa...tak kira laa sama ada kita sebagai seorang pemimpin mahupun sebagai seorang yang dipimpin...setiap pandangan haruslah dihormati...

~sebab apa..??~
MySpace

mari sama-sama kita fikirkan sejenak...
mengapa setiap kali kita menjalankan amali sains tak kira la experiment Biology ker...Chemistry ker...Physics ker...first step mesti kita kena buat REPORT kan..?? dan perkara pokok dalam REPORT adalah AIM atau TUJUAN....seterusnya...HYPOTHESIS atau ramalan awal....setelah itu...kita menjalankan experiment dengan mengambil kira VARIABLE yang terlibat dengan berdasarkan APPARATUS dan PROCEDURE yang telah ditetapkan...dan perkara terakhir yang paling penting adalah hasilnya...iaitu RESULT bersama CONCLUSION nya...

dan kebiasaannya...CONCLUSION yang kita dapat dari experimant tersebut adalah
 "bla bla bla bla....the hypothesis can be accepted...."

tapi..sepanjang fiqah menjalankan experiment di sekolah dulu...fiqah pernah juga mendapat CONCLUSION yang cam nie
"bla bla bla bla....the hypothesis cannot be accepted...."

jadi apa pulak kaitannya dengan entry fiqah kali nie..??

actually...fiqah nak ajak kawan-kawan berfikir sejenak...mengapa diwujudkan HYPOTHESIS atau dalam bahasa mudahnya PANDANGAN AWAL...?? secara holistiknya dapat fiqah simpulkan bahawa hal itu bermakna...setiap pandangan awal kita tak semestinya betul...dan tak semestinya juga salah...


...maka...
MySpace
untuk setiap pandangan individu...jangan dengan semudah-mudahnya kita mengiyakan atau menidakkan...sebaliknya...berfikirlah secara profesional & rasional dalam mempertimbangkan pandangan tersebut sebagai seorang Ahli Akademik...dan bagi seorang Ahli Akademik,segala persoalan dijawab dengan mudah...

"Mungkin YA...Mungkin juga TIDAK..."

p/s : soalan berkenaan tamadun tu adalah soalan yang paling bermakna dalam hidup fiqah...kalau dilihat secara lahiriahnya...memang fiqah sendiri akui langsung tiada nilai estetika yang mampu dinilai...tapi...apa yang menariknya adalah...bagi fiqah...secara keseluruhannya pandangan bagi menjawab soalan tersebut telah  mengubah mentaliti & cara pemikiran fiqah keseluruhannya...terima kasih wahai lecturer TITAS fiqah yang tercinta...

~i'm myself~


8 comments:

Miss dorayAki said...

lamanye fiqah tak update blog! huhuu

Fiqah Alias said...

@Miss dorayAki
hehe..fiqah agk bz la sejak dh masuk sem br nie..huhu..tp fiqah curik gak mase utk update2 ckit..setakat yg trmampu..=)

NuSaNa NoSa 91 said...

TITAS.. dh lama xbljr.. hik3~ ^_^

btw, betol tuh.. jgn takut nk utarakan pndgn kita sbb pndgn tu subjektif, xde betul dan xde salah.. yg penting, yakin~ ^_^

Fiqah Alias said...

@NuSaNa NoSa 91
ye btol3..kdg2 keyakinan kita yg mnjadikan pandangan kita tu mampu diterima oleh org ramai..=) TITAS mmg best..!!! yehhoo...

nelly said...

pandangan dan entry yang bagus . .

بنت راحانا said...

ahli akademik..

Fiqah Alias said...

@nelly
huhu..thanx ehh..=) sekadar pandangan peribadi fiqah..

Fiqah Alias said...

@بنت راحانا
hahaha...sape ajor kte tuh..?? hehehe..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
i'm myself...