Fruity Cherry Heart
topbella

Sunday, December 19, 2010

i follow u..u follow me back...??

nak follow ke taknak nie...??MySpace 
Assalamu'alaikum wahai pembaca sekalian...MySpace
setelah hampir beberapa hari fiqah tak berbLogwalking kerana ke'busy'an yang agak melampau...
akhirnya...hari nie fiqah dapatMySpace berbLogwalking dengan bahagia...

sebenarnya..tengah syok2 fiqah berbLogwalking plus berbLogrunning dari satu bLog ke bLog yang lain..tetiba jer fiqah ada terbaca beberapa luahan perasaan MySpace  serta luahan amarah MySpace  dari beberapA rakan blogger...semuanya mengenai...

"i follow u...follow me back k?"


ada apa dengan kalimah tu..?? bagi mereka yang agak marah plus anti dengan kalimah tu...mereka mungkin akan ignore jer sesape yang tulis gitu kat shoutbox dyorg...tapi bukan itu jer...yang paling drastik....mereka mungkin akan p ke dashboard dyorg dan bertindak camnie...

sebenarnya...bagi mereka,follow meng'follow' blog sesape nie memang tak boleh dipaksa...
nak follow bLog orang kena ikhlas...bukan mengharapkan orang yang difollow tu akan follow balik blog  kita...

selain tu jugak...mereka memang akan naik minyak angin MySpace kalo ada antara pengunjung blog dyorang yang tulis camnie kat shoutbox dyorang...

"follow me..i'll follow u back later..."
MySpace hiiiyaaaakkk!! wachaaaa...!! rasa nak pukul orang..!!!
(mereka yang kata camnie yer...)
dan apa pulak tindakan dyorang seterusnya...?? wat dono jer ngan orang camni...bagi dyorang...
MySpace huh...blogger yang mencari publisiti murahan...huh~ takyah layan laaa....


dan dyorang ada alasan dyorang tersendiri...


bagi dyorang,follow meng'follow' nie bukan jugak sisterm barter...

MySpace owhh...setelah 2 bulan fiqah aktif dalam dunia blog nie...baru fiqah tau...rupa-rupanya ada antara rakan-rakan blogger yang tak suka ayat-ayat macam tu...bukan apa...kalau fiqah tengok kat mana-mana shoutbox pon...ada jugak yang gunakan trend yang cmnie...
(ehem3...fiqah pon slalu wat camtu jugak dulu....dan sampai sekarang...huu~)

sebab fiqah sendiri tak kisah pon kalo ada orang yang bawak trend gitu kat shoutbox fiqah...
fiqah akan klik jer kat link nama orang tu dan...

huhu...bukan susah nak follow blog orang kan..?? tapi bagi fiqah...yang susahnya adalah untuk menjadi seorang follower yang sebenar-benarnya...

mereka2 yang betol-betol 'follow' blog kita akan baca setiap entry baru kita...tinggalkan komen...dan tinggalkan jejak dyorang....MySpace
MySpace jadi...hari nie fiqah dapat satu moraL value..."sikap manusia memang tak sama...dan setiap apa yang mereka marah tu mesti ada sebabnya...so,takleh salahkan dyorang jugak kalo dyorang marah tu...kan??"

p/s : fiqah tak bermaksud untuk aim kat sesape...sekadar coretan hati fiqah yang memerhati rakan-rakan blogger...maaf dipinta andai ada yang terasa hati....maaf yer..!!

~i'm myself~

40 comments:

nelly said...

nice entry laa

|-sw33t-dream-| said...

klu sy pulak...sy pun tak suka juga bila ada org tulis kat shoutbox sy i'll follow u if u follow me...
btul2 tak suka..
rasa mcm terpaksa..
kadang2 sy buat duno jer..
tak suka lah org paksa2 cmnie..

hehehe..pendapt saya je..

=)

aniji said...

huhuhu..manusia ni mcm2 ragam fiqah...huhuhu..nk tak nak kena terima dengan sbr...

PiKOk said...

lain orang lain ragamnye..:P

Fiqah Alias said...

@nelly
thanx yer..sekadar luahan hati fiqah je tu..=)

Fiqah Alias said...

@|-sw33t-dream-|
hee~ kadang2 pon fiqah ada kena jugak gtu....n fiqah pon wat dono jer..hik3..macam2 laaa...

Fiqah Alias said...

@aniji
betol3...fiqah memang sorg yang penyabar..hee~

Fiqah Alias said...

@PiKOk
betol tu...stiap org ada stail masing-masing kan..?? hehe...

Atika Natasha said...

ekekek..kak pikka2..kal0 i kan,i fll0w jer die..tp i fll0w smbil gelak2..btw,skang ni meh ler sesape mntak fll0w p0n i x fll0w..hehe..tenet sl0w giles la..

kAseh Mir'Ha said...

Saya p0n x suka jgk. bila dorng tls mcm 2, rs mcm satu paksaan je. klu org nak follow biarlah sbb dia rs ttarik dgn blog kte. bkn sbb tpkse. n kalau sy nak follow org p0n sy akan follow dgn sukarela. tp klu ade org mntak sy fllow die, sy tetap follow walaupun x ikhlas sgt. tp blog mst jrang sy masuk. hehehe

sbb 2lah blog sy x ramai followers die. xksh la ramai ke x, jnji penulisn kite dpt puaskna hati kte sndiri.

Fiqah Alias said...

@Atika Natasha
hehe..u mmg gtu dik wahsyii oii..hik3...btw...pas2nie i akan halang sesape jer yg nk follow u..hee~ (^.~)

Fiqah Alias said...

@kAseh Mir'Ha
btol sgt 2...haaa..kalo dlm keadaan terpksa kan..tak payah follow pon xpe laaa..ramai follower pon x semestinya ramai pembaca..yg pentingnye kesetiaan pembaca tu sendiri...kn..?? heee~ cam nk wat n3 plak kt cni..

Solihin Zubir said...

follow me! i'll follow u back later.. haha.. tu paling menyampah n menyakitkan hati..

Fiqah Alias said...

@Solihin Zubir
betol3...fiqah stuju ngn yang tu..annoying jugak tp...xperrrlaaaa~ hehe..

Shag said...

Shag pernah warning jugak pasal ni. Tapi, makin menjadi kat belog Shag. Last sekali, Shag tanya dorang 'Bagi sebab untuk Shag follow your blog ;)'. Dorang tak reply pun dan tak pernah datang even dorang follow. Nampak sangat tak ikhlas kat situ. Geram je!

Kalau entri best tak apa lah jugak. Shag tak paksa dorang follow, yg dorang nak paksa kenapa? pelik~

Sorry Fiqah terlepas emo kat sini :P

Fiqah Alias said...

@Shag
betol tu shag...hehe..takper3..no pronlem kalo shag nk lepaskan geram kat cni..its ok..kdg2 kita mmg geram kn..?? tapi simpan jer..nak marah pon x larat nk marah dh..huhu~ sabaq nah..!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

bagi sy tak kisah sgt semua.. tp sesetengah org dia rasa menyampah dgn tindakkan camtu. Sy pun follow menfollow juga.. tp tak penah memaksa org follow back, or follow 1st.. malah tak penah pun rasanya tggl mesej camtu. Terpulang la.. suka nk follow.. silakan. just nk jd silent reader je pun takpe.

fArhAnA said...

kita follow orang sebab nak input atau dapat sesuatu daripada blog tu. atau mungkin kerana kita suka baca blog seseorang tu. tapi kalau dah kene 'paksa' blog orang balik, tu yang tak faham tu. macam tu lak tujuan kita berblogging. untuk di'follow'.. sebab tu ramai tak ske ble letak benda2 camni di shoutbox :)

Oda Alill said...

menarik...bagi saya, tak kisah untuk follow blog2 lain cuma memang betul,untuk jadi follower yg sebenar2nya bukan senang.Ramai yang letak camtu untuk tambah follower,Tapi tak kisah dengan point2 entry yg ala2 kadar jek (cam entry2 saye ar, haha). BTW, kalau org buat camtu saye just follow je la..

NORFA'EIZEN said...

depend la..macam2 ragam..blog je pun..so,take it easy and always think positif :)

O'gosh said...

betul la fiqah cakap..x semestinya kita blogger baru cam saya ni perlu begitu desperate nak dapatkan followers..kalu diorang suka...suka la...kalu x suka nak wat cemana...

Fiqah Alias said...

@THE LEKAT LEKIT STORY
betol3...ada segelinitr blogger mmg nyampah btoi ngn tindakan camtu..hik3..fiqah plak..kdg2 ad ckit rse gtu..tp..xperrrlaaa~

Fiqah Alias said...

@fArhAnA
stuju!! kadang2 niat kte utk berblog nie nk cr follower jer ke,...?? haa..x patut gtu kan..?? hee~

Fiqah Alias said...

@Oda Alill
hee~ fiqah pon sma gtu jugak..bkn sng nk jd follower sebenar nie..harap je follower ramai..tapi pembaca xda pon..huhu..isk3..(T.T)

Fiqah Alias said...

@NORFA'EIZEN
hehe..btol tu..kalo fiqah..fiqah x ksh sgt pon sbb fiqah pon ad wat gtu kdg2..hee~ tapi itu laa..bkn sume org bleh trime..=)

Fiqah Alias said...

@O'gosh
haaa..betol3..cm fiqah dulu2..fiqah akui fiqah wat jugak gtu..tapi dh lame2...biler fiqah bw jer..then ad terbaca certain2 entry yg ckup marah ngn sikap cmtu...so...oppss!! fiqah x wat dh..takut org nyampah plak...huu~

ANATI SOKI said...

hehehe.. biasa la.. tp untuk anat..aktiviti fllow mengfollow nih tak susah mana pon.. sama2 blooger. patutnya support la sntara satu sama lain

Burp said...

bhahahahah! betul! adehh! i folo u dah! folo me eh! igt ape?shampu folo me ke? hahaha :P

zey said...

tak guna pon kalau follower ribu riban tapi entri orang tak baca pon, yang komen pon tak sampai 10...

biar follow dr hati, so dptlah follower yang setia kan~

azhar said...

u follow i,i follow u....u comment i,i comment u takder hal punya yg penting support tak nak gaduh2...hehe

nieya said...

nieya xkisah pon org tulis cmtu asalkan jgn paksa nieya lebeh2 suda...
ada yg sap tulis i folo u if u folo me, p2 marah2 bile kite iqnore kn dy...
nieya pon xpaksa dy folo nieya kn..ermmm:[

Fiqah Alias said...

@ANATI SOKI
betol3...fiqah pon no probs utk follow mengfollow nie..tapi..kalo ad certain2 tu cm pakse jer...agak terasa cm nk makan org la disitu..huhu...=)

Fiqah Alias said...

@Burp
hik3...btoi3..stuju..!! klo nk wat iklan follow me pon ok jugak nieh..=)

Fiqah Alias said...

@zey
hah!! yg nie mmg fiqah amat stuju sgt3..klo follower ramai tp komen ciput jer...huhu..agak cdih la jugak kan..??

Fiqah Alias said...

@azhar
haaa~ fiqah support je sume blogger..tapi itulaaa..stiap manusia berbeza..ad jgk spisis yg marah sakan bab2 follow mngfollow nie..huhu..klo fiqah..fiqah ok jer..!!

Fiqah Alias said...

@nieya
haaa~ bab nie fiqah agak trbakar jugak..ada plak nk marah2 time kte ignore dy..haaa..mmg kejaamm..huhu~

Gen2Merah said...

suka hati orang lah nak cakap apa kan. Lain padang lain belalang. Janji tujuan asal untuk merapatkan silaturrahim dan hubungan sesama kita...
saya follower awak yang ke-> 485. Thanx.... Hehehehe

Fiqah Alias said...

@Gen2Merah
betol3...klo fiqah....fiqah x kisah sgt pon...yg penting berkwn...tp itulah..bukan sume org yg x kisah..huhu...btw..thanx ehh sudi follow fiqah..=)

NUR AIN AZMAN said...

aen dh follow u dear :)

azi nur said...

kadang2 yang kate mcm 2...blogger2 yang baru berjinak2..depa pun xtau yang ayat 2 amat dibenci...huhuhu..kalau saya saya follow je balik kecian budak baru blaja...lame2 depa pun paham...hikhikhik tp kan kdg2 dorang kate dah follow tp sebenonye xpun..hampeh! saboo je la..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
i'm myself...