Fruity Cherry Heart
topbella

Tuesday, December 21, 2010

Wahai Kaum Lelaki...takpe tak kalau.......(~.~)??

fiqah nak tanya sesuatu nie..? MySpaceEh lupa pulak......punyalah excited nak bertanya...sampai lupa....sebelum tu......
MySpace Hai dan Assalamu'alaikum semua readers...
actually...hari nie fiqah tengah wondering.... fiqah memang dah lama tertanya-tanya...

....tapi....
fiqah malu nak tanya....MySpace sebab persoalan nie hanya lelaki jer yang boleh jawab....

ok3...straight to da point....orang kata malu bertanya sesat jalan...jadi...fiqah nak tanya jugak...sebab fiqah selalu terfikir dan tertanya-tanya apa pendapat kaum lelaki....
MySpace takpe tak kalau....

nanti bila korang ada aweks atau bakal isteri atau wife korang yang....

......tak pandai memasak......????
MySpace
 Gadis A : erk...u...bawang putih tu apa u...?? haaaa...eeeiii...mana i reti masak2 nie...
Jejaka A : takper darling....kita makan kedai yer...luv u dear...!!
(tengah2 hangat bercinta)

Suami A : sayang...mana makan malam...?? sayang tak masak ker..??
Isteri A : masak..?? eiisshhh abg nie....mana sayang tau masak2 nie....
Suami A : ........
(lepas kawin)

......tak pandai basuh baju......????
MySpace
Gadis B : awk2...awk nak tau tak....sy tak pernah basuh baju tau...saya tak reti laaa...
Jejaka B : takper baby dear...kedai dobi kan banyak...orang gaji pon ramai...
(tengah2 hangat bercinta)

Suami B : darling....!! kenapa baju i busuk nie...??
Isteri B : laahh...dah u busuk..mana i tau....lagipon...u p hantar dobi laaa....
Suami B : .......
(lepas kawin)

.....tak pandai iron baju....???
MySpace

Gadis C : u...tengok baju i nie...orang gaji i yang ironkan...i x pernah pon pegang iron tau...
Jejaka C : ish...apa salahnya...dah keje dyorang ironkan baju u...agpon...i taknak tengok u susah2 tau....
(tengah2 hangat bercinta)

Suami C : honey baney...nape baju keje i nie camnie..?? u tak iron ke..?? u tau x i nak cepat p ofis nie...i ada meeting nie....
Isteri C : hubby dabby...i mane penah pegang iron pon kn...u soh la mkcik Limah tu iron baju u tu...
Suami C : ........
(lepas kawin)

.....tak pandai kemas rumah....???
MySpace

Gadis D : eh awk...nape tak btau nak datang nie...?? ish...bersepah pulak rumah sy nie...huhu...sy tak pandai la nak kemas2 rumah nie....
Jejaka D : ishh...takdapalah awk...bese laaaa tu...sy paham...lagipon..nanti kita hire la orang gaji ramai2 yer...takda masalah la awk...
(tengah2 hangat bercinta)

Suami D : ayang dear...!! nie pasaipa nie...?? rumah ke stor nie...???!!
Isteri D : laahh...mana ayang tau...ayang dah soh abg hire orang gajikan..?? abg yang asyik kata nanti2 jer...ayang mana tau kemas2 rumah nie...
Suami D : ........
(lepas kawin)
MySpacehaaaa....jadi apa kata kaum lelaki sekalian...?? apa pendapat anda semua...?? fiqah tertanya-tanya nie....dah lama fiqah terfikir...

"takpe tak kalau gitu.......??"

~i'm myself~


55 comments:

hikmah said...

xpatut.. hehehehehe

syufaa said...

uhuu..ssh dpt bini/gf mcm ni..

ppuan kne ready, tau sume pasal benda2 simple camtu..tp mmg ssh nk cri ppuan cmtu skang..

aiyoo..~

NurAz said...

isk..mana bleh tak apa. hehe.. wanita dilihat berharga jika menguasai semua kemahiran tu. janganlah masa chenta2 ja semua manis belaka tapi pas kawen macam hampagas ja.huhu

Viva La zuLL said...

belajar dan terus belajar. jangan selamanya tak pandai :)

http://sisiberbeza.blogspot.com/

~thE aiE~ said...

bhahaha! Pada kaum lelaki, pilih la pasangan yang betul2. jangan masa bercinta ja bleh trima, nnti kawen jd lain pulak...
Pada kaum wanita, kalau nak jaga hati lelaki tu bawak2 la belajar buat kerja2 yang sepatutnya, laki memang terima masa bcinta. sebab nk jaga hati..tapi lama2 nnti masak gak la...hehehe...

Princess5050 said...

Masa bercinta semuanya takpe kan.. bila dah kawen nanti susahlah. Seelok2nya, sebgai seorang perempuan, kenalah tahu serba sdikit mengenai semua kerja2 tu. Lau kurang sket, cuba2 untuk blajar n memahirkan diri. Masih ada masa lagi.

Bagi lelaki pulak, jangan asyik mendesak n perli jew, tolonglah memberi sokongan lau isteri/pasangan yg baru nak blajar smua hal tu. At least dowg ada jgak terdetik nak buat,kan.

Sekadar pendapat saja ;)

Aizuddin Hanis said...

hehehe...no comment

tajnur said...

Assalamualaikum
Gadis E : awak... i ni takut dan trauma lah nak beranak. i x pernah jaga anak!
Jejaka E : takper darling....jgn risau kan maid Indon ada utk jaga segala keperluan menjaga anak!
(tengah2 hangat bercinta)

Isteri E : sayang...macam mana ni dah 5 tahun kawin masih tak ada anak!
Suami E : isyy... jgn risau, kan maid Indon tu ada, selama ini segla2nya maid indon tu yg sediakn keperluan i. nanti i settle sama dia tolong beranakkan utk kita
Isteri E : ........
(lepas kawin)

East_Arm a.k.a Izham Zainul said...

Sape kate mase brcinta ngan kahwin lain...?
Kite perlu jujur dlm perhubungan,sebelum or selepas kahwin should be same... So, each other must accept kekurangan masing2 n haruslah juge mengubah stiap kelemahan kpd kebaikan... Same2 berusaha untuk Kebahagiaan yg Hakiki...

Adam Haiqal said...

disebabkan u tny pada guys,so adam dgn rela hatinya ingin menjawab soalan ni
hahaha

adam ni jenis yg agak cerewet tentang kebersihan n kemas mengemas.
pantang klu sepah,siaplah membebel kt adik2 suh kemas.
adik adam pmpuan dah berusia 18 tahun masih xtau masak!malah,adam yg ZERO ttg masakan pun,blh blaja daripada dia dlm masa 2 bln sahaja!
abes adam bebel kt dia.

maaflah.agak jengkel kalau pompuan xreti nk masak.

klu bab basuh baju,beli je mesin basuh.
igt lg kata2 kwn pmpuan adam,
"aku tak kesah klu umh xde tv tp WAJIB ade mesin basuh!" hahaha

iron baju tu basic kot dik non.xkn masa skolah form 5 dlu ma korg yg iron kn?
damn!

Fariq said...

ish mane bley pempuan tak reti masak,
kang laki makan kat luar slalu jgn marah lak kalau tak diajak,,

n bab2 lain tu, kalau semua nye tak reti nak buat, jgn marah la kalau laki kawin lain,, heheh



|Buat Wayang DI panggung Wayang|
|BPM: Entri Khas Untuk Cik Ain Zulaikha|

Telaga Putih said...

mcm2 pendapat ada..ahahah

bg laki, jgn asik nk ckp, pmpn kalo xtau msk xley kawin..cuba pk, kalo pmpn lak ckp..laki kalo xley jd imam, xley kawin..kalo xtau psl agama,xley kawin.. terkedu kta sang lelaki ni.. bg laki, cek diri msg2..sama ada korg da ckup syarat ke nk kawin? jgn tau, hukum, sunah..tp keperluan n tggjwb as suami xtau..mslh 2..

pmpn lak, basicly mmg da tau sume 2..tp xhairan la kalo pmpn ada y xtau msk..sbb my sis, actually xtau msk gak b4 dia kawin..smpe la dia kawin, time nk msk, siap kol mak ag tnya cane nk msk..tp 2 xpala..dia siap tnya my abg lg..pelik kn? pmpn tnya laki cane msk..tp itu lah realitinya..tp skrg, my sis da reti msk la..da xda kol2 tnya2 ag..even xhebat mana masak,tp bley la stkt nk wat kuarga kenyang..

tp scara basicnya, pmpn mmg dr kecik diajar wat sume2 2..cuma msk 2 jek la..ada y tau, ada y xtau..tp kalo cm kemas uma, iron bju 2 xtau..baik blsh jek pmpn 2..ahahaha (gurau jek) :P

anyss said...

Salam,
Saya: kenapa nak kawin dengan saya?
Dia: Dah bosan makan kat kedai. Malas nak basuh baju, kemas rumah...
Saya: Awak lebih perlukan bibik dari saya, beli je mesin basuh...

hu hu hu itu peristiwa benar-benar berlaku hu hu hu

Kontes Cerita Paling Lawak Sedunia

♥♥Cik_Mar♥♥ said...

pasni kne wajibkan gegurl amik subjek ERT tuk mantapkan pengetahuan rumah tangga~~ngeee

Pendekar Berkuda said...

kalau semua kat atas tu dia tak tahu tak apa lagi asalkan dia sanggup belajar buat semua tu... kalau tak..upah bibik la jawabnya...siapa nak bayar? hehe...

tapi kalau duduk rumah ja dan tak tahu buat semua tu..confirm cari orang lain la... hehe...

shatooman said...

x pandai sbelum kawen x pe.. tp make sure belajar la dr sekarang.. mesti kena pandai kurang2 boleh memasak dan mengemas.. kalu mak saya, benda mula2 dia test menantu, suruh memasak~

amiYo said...

xleh..!!
hahaha..

Adem and Cats said...

x semestinya salah itu pada lelaki

adem n cats meoww

L said...

ish3, xnklah sayer.. sbb sy pom xreti wat g2.. xnk lah awex g2...

alif said...

skdr bc je...no komen hehehehehe

fad*** said...

aku xnak kawin kalo sumer pompuan camni..haha...wat malu jer

AJ said...

setengah pempuan ader mcm tu tugas laki yg bimbing dan jgn manjerkan selalu..kalau taktau blaja.. thats really important..learning make us little closer to perfection :)

g@Ry DaNi@L said...

alamak apa nak jawab.. sebagai seorang perempuan kene la tahu tu semua.. lelaki pun ada tanggungjwab lain juga.. :P

Kenzo@MrConteng said...

errr~~ act laki ke prempuan ke perlu tau semua tu..sbb tu bnde yang kita lalui setiap hari didunia.. tapi kalau nak ada awek atau bakal isteri, mesti la kita nk cari yang reti buat semua tu..

Fiqah Alias said...

@hikmah
hehe..haaa..tau pon..hik3..=) tapi ramai yg cmnie skrg tau..haaaa...

Fiqah Alias said...

@syufaa
betol3..pompuan kne tau wat sume tu..klo xtau..jgn panggil pompuan laa..huu~ tp da question is..ade ke pompuan yg pndai wat sume tu skrg nie..?? ssh kan nk jumper..?? haaa..

Fiqah Alias said...

@NurAz
hik3..betol3..fiqah stuju sgt2..kdg2 time tgh brcnta buleh la c lelaki kata takpa belaka..tp..tunggu la time kawin nnt..mampu ke tahan..?? huhu..

Fiqah Alias said...

@Viva La zuLL
yeaahh..btol3..fiqah sokong..mmg kne blajo..jgn kate x pandai jer..tapi..laki pon kne blajo jugak kn..?? mne nk tau..kot2 isteri sakit ke nnt..bleh jugak tolong2 kan.??

Fiqah Alias said...

@~thE aiE~
hehe..sokong 300%..hehe..tgh bercinta mmg tahan laa..sebab c lelaki nmpk awekx comel jer..tp klo dh kawen..pergghh..haru la jugak klo maintain gtu jer..

Fiqah Alias said...

@Princess5050
hehe..thanx bg pendapat nie..=) good2..betol3..fiqah sokong jugak tu..laki n pompuan kne same2 la tolong menolong..=) tp yg pompuannyer plak..jgn asyik kata xtau jer..xleh gtu..

Fiqah Alias said...

@Aizuddin Hanis
heee~ same2 fikirkan ehh..=)

Fiqah Alias said...

@tajnur
yeeaahh!! komen feveret fiqah..klo ada fiqah jumper ag kwn2 fiqah yg bg alasan gadis A sampai Gadis D tu..mmg situasi Gadis E nie yg akan fiqah jdkan contoh..hee~ thanx ehh..nice one..!!

Fiqah Alias said...

@East_Arm a.k.a Izham Zainul
betol tu..mmg kne trime kekurangan & kelebihan masing2..sebelum n selepas kawin should be da same..tp..kita mesti sntiasa berubah kpd yg lbh baik..xleh berada di takuk lama jer..asyik nk kata x reti jer..huhu..cannot3..hik3..

Fiqah Alias said...

@Adam Haiqal
hee~ stuju..great idea..tapikan,sape kate sume pompuan pndai iron baju..?? haa..kawan fiqah ada jugak yg dok asrama tapi every week balik umah n soh mak dy ironkan baju..huhu..=)

Fiqah Alias said...

@Fariq
ngeh3..betol3..jgn hanya tau salahkan satu pihak jer kan..hik3..same2 check diri sendiri dimana kurangnya demi kebahagiaan..

Fiqah Alias said...

@Telaga Putih
aiitt.?? amboi ganasnyer dy ehh nk blsh pompuan yg xtau wat keje2 umah tu..hee~

Fiqah Alias said...

@anyss
yeaahh?? so sweet..hik3..kn syok kalo husband kite suker ngn sume hasil tgn kiter..kan..?? hehe..air tangan tula pengikat kasih sayang..

Fiqah Alias said...

@♥♥Cik_Mar♥♥
btol3..wajib amik niehh..!! parah2 klo pompuan x reti wat sume tu..ish3..

Fiqah Alias said...

@Pendekar Berkuda
hik3..betol laaa..hee~ tapikan pompuan skrg ramai yg jd wanita berkerjaya & kdg2 abaikan tggungjwb tu sume..ish3..dasyat laa..

Fiqah Alias said...

@shatooman
hehe..btol3...mmg kne wat test dulu nie..

Fiqah Alias said...

@amiYo
hehe..mmg xleh !!! btol3..aishh..rase cm upin ipin pulak nie..huhu..

Fiqah Alias said...

@Adem and Cats
mmg x salah pon..hehe..juz kite same2 la yer..same2 saling melengkapi..pompuan n laki Allah ciptakan mmg utk saling melengkapkan antara satu sama lain..=)

Fiqah Alias said...

@L
x reti jugak..??? haisshh..mujo la sy reti wat sume tu yer awk...hek3..=)

Fiqah Alias said...

@alif
hee~ xper3..same2 kite pk pasnie yer..=)

Fiqah Alias said...

@fad***
haha..tapi inilah realiti..bukan fantasi tau..=)

Fiqah Alias said...

@AJ
betol3..kne saling tolong menolong kan..?? insyaallah hidup bahagia..=)

Fiqah Alias said...

@g@Ry DaNi@L
hehe..betol3..tanggungjawab2..hehe..same2 pikul tanggungjawab masing2 kn..=)

Fiqah Alias said...

@Kenzo@MrConteng
hehe..stuju!! fiqah pon same..klo nk cr kak ipar nnt fiqah nk yg pandai wat sume tu..klo x pandai..bleh blajo ngn fiqah..free jer..hik3..=)

mijieywardie said...

mana boleh xpe kalo suma benda xpandai.. kena blaja la. huh!!

MEOW-MEOW said...

bab memasak memg ader pompan yg 'xpandai' masak bukan'xtao masak'..kemungkinan besar dye tao yg basicly jew..kire ok la tu..yg laen2 tu..payahla idop lau xtao wat..

lelaky lax spatutnyew sokongla wife/gf dye yg nk belajar menda2 ni sume. atleast dye nk belajar.. ni tao perli jew..

pdpt jew ni..

Fiqah Alias said...

@mijieywardie
hik3..btol3..fiqah sokon..kne blajo laaa kan..mne bleh kate xtau jer smpai ble2..=)

Fiqah Alias said...

@MEOW-MEOW
hee~ betol3..fiqah stuju..pompuan xleh la xtau mnde2 tu..n laki pulak..kne bg sokongan moral yerr..hehe..=) nice one...!!

nelly said...

susah2 . .
huhue
:)

Fiqah Alias said...

@nelly
hik3..mmg susah..=)

Alfreedino Ahmad said...

Kalau x pandai masak mase bercinta tu ok la. tp belajar2 la sejak dah ade bf nih. bila dah kawin nnt xde la dapur x berasap. yg pling penting, ada la tym suami isteri bersenda gurau kat dapur sambil motong2 ape yg patut. klu x pandai masak, tang masa bila plak suami nk tunjuk sifat kesediaannya utk membantu isteri kn?

Kalau x pndai basuh baju tu x jd masalah sngt. hantar dobi atau guna mesin jek. klu bju tu org laki syg n tau cemana nk jaga, bg org lelaki je buat. kang dok lama2 dlm bilik air basuh guna tangan, suami plak dok sorg2 kat ruang tamu tunggu smpi siap. buang masa jer. baik same2 tengok tv.

x pndai iron bju tu xpe la...jnji dia pandai2 kemaskn cara berpakaian dia bila nk kluar. org laki pndai2 la iron sendiri. dr asrama smpi kerja pun dah biasa buat.

x pndai kemas rumah tu x bleh la. nmpk sngt hidup berkeluarga tu x terurus. keluarga yg terurus bilamana si isteri tahu bgmn menguruskn keadaan rumah apatah lg klu si isteri tu suri rumah. tp klu bekerja, kena amik mse sket utk kemaskn gak. nk kje suami dah benarkn. jd apa salahnya kemas2kn rumah sket sbg tanda mengenang budi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
i'm myself...